Myjemy zęby, podlewamy trawnik, wymieniamy wodę w basenie. Czy ktoś z nas pomyśli, że słodka, czysta woda jest, razem z powietrzem, najcenniejszym składnikiem natury na Ziemi i od niej zależy życie każdej istoty?
Od milionów lat ogólna ilość wody na Ziemi jest niezmienna. Zmienia się jedynie jej stan skupienia: paruje, opada, zamarza. To znaczy, że ta, którą pijemy jest tą samą wodą, którą piły kiedyś dinozaury.
Skąd wzięła się woda na Ziemi? Najprawdopodobniej przybyła z kosmosu wraz z asteroidami ok 4,1 mld lat temu podczas bombardowania, gdy zmieniały się orbity planet Układu Słonecznego. Wygląda na to, że oceany mają pozaziemskie pochodzenie.
Organizm człowieka traci codziennie 1,5 litra wody. Najwięcej przez układ wydalniczy-ok. 1 l., podczas oddychania i pocenia się ok. 0,5 l. Te straty trzeba codziennie uzupełniać o przynajmniej 1,5 l. Kiedy organizm straci tylko 1% wody już odczuwa pragnienie; kiedy 10% już jest niebezpiecznie, a gdy 20% czeka go śmierć. Całkowita wymiana wody w organizmie człowieka następuje średnio, co 1,5 miesiąca.
Możliwe jest tzw. przepicie się wodą. Wydajność naszych nerek to od 0,5 do 1,5 litra płynu przefiltrowanego w ciągu godziny. Picie napojów przekraczających te ilości może spowodować przewodnienie organizmu. Częstymi objawami są wtedy nudności, wymioty, problemy ze złapaniem oddechu, obrzęk ciała, zaburzenia świadomości, mimowolne drżenie mięśni a nawet, w skrajnych przypadkach, śpiączka
Kobiety i dzieci z wielu krajów afrykańskich pokonują codziennie ok. 6 km niosąc 20 litrów wody.
Na świecie ponad jeden miliard dwieście milionów ludzi ma utrudniony dostęp do wody, a 200 milionów cierpi z pragnienia.
Tymczasem statystyczny Polak zużywa o 50 l więcej wody na dobę niż mieszkaniec Europy.
Nie zdajemy sobie sprawy jak dużo wody potrzeba do wyprodukowania różnych towarów i jak beztrosko marnujemy żywność i towary np.:
- 1 kg papieru – 40 l
- 1 duży pomidor – 50 l
- 1 kg cukru – 80 l
- 1 średniej wielkości jabłko – 125 l
- 1 filiżanka kawy – 140 l
- 1 kg wełny – 150 l
- 1 jajko – 200 l
- 1 kg sałaty – 240 l
- 1 kg kapusty – 280 l
- 1 kg ziemniaków – 290 l (1 kg chipsów ziemniaczanych – 1.040 l)
- 1 bochenek chleba – 462 l
- 1 kg przecieru pomidorowego – 710 l
- 1 kg kechtup’u – 730 l
- 1 kg ziaren pszenicy – 1000 l, 1kg ryżu – prawie 3000 l
- 1 kg aluminium – 1250 l
- 1 T-shirt bawełniany – 2.500 l
- 1 kg mięsa drobiowego – 4.330 l
- 1 kg wieprzowiny – 5.990 l
- 1 para dżinsów – 8.000 l
- 1 kg wołowiny – 15 000 l
- 1 samochód – 379 000 l
- Przez całe życie człowiek potrzebuje średnio ok. 42.000 l wody.
Wielbłądy słyną z tego, że oszczędnie gospodarują wodą. W swoich garbach gromadzą zapasy tłuszczu, które w kryzysie są używane, jako źródło energii. Produktem ubocznym metabolizmu jest powstająca woda (woda metaboliczna). Piją rzadko, dużo i szybko, a w ciągu 10 minut potrafią wypić 100 litrów wody. Tyle wypija dorosły słoń w ciągu całego dnia.
Do zwalczania skażenia wód po katastrofach tankowców i platform wiertniczych wykorzystuje się specjalne gatunki bakterii, które węglowodory z ropy naftowej „pożerają”, jako źródło energii. Po usunięciu plam ropy bakterie giną.
1 litr zużytego oleju silnikowego wylany do rzeki lub kanalizacji jest w stanie zanieczyścić 1 milion litrów wody.