REGIONALNE CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ
Oddział MiPBP w Lubaniu
zaprasza uczniów w powiecie lubańskim do udziału
W KONKURSIE WIEDZY O ZDROWYM ŻYWIENIU
pt. „Wiem co jem”
edycja II
REGULAMIN KONKURSU
Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich typów szkół funkcjonujących na terenie miasta Lubań i powiatu lubańskiego.
CELE KONKURSU:
- rozwijanie zainteresowania zdrowym odżywianiem;
- promocja zdrowego odżywiania;
- propagowanie wśród dzieci wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia;
- rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi;
- kształtowanie pożądanych postaw proekologicznych uczniów;
- promocja uczniów, nauczycieli i placówek oświatowych.
II. TERMINY:
- Termin zgłoszenia uczestnictwa do 15 maja 2023, na załączonej karcie do siedziby RCEE.
- Termin konkursu 22 maja (poniedziałek) 2023. godz. 10.00.
III. MIEJSCE:
- Sala konferencyjna Łużyckiego Centrum Rozwoju w Lubaniu.
IV. FORMA PRACY:
- każda szkoła uczestnicząca w konkursie wystawia trzyosobową reprezentację w poszczególnych kategoriach:
- szkoły podstawowe klasy I – III, IV – VI, VII – VIII,
- szkoły ponadpodstawowe.
V. FORMA KONKURSU:
- Konkurs składać się będzie z dwóch części:
I – zadań teoretycznych,
II – zadań praktycznych.
VI. OCENA:
- Na ocenę każdej drużyny składać się będą punkty zdobyte za zadania teoretyczne i zadania praktyczne.
VII. NAGRODY:
- Po sprawdzeniu prac konkursowych drużyna otrzyma dyplom zdobytego miejsca.
- Przewiduje się miejsca I, II, III w czterech kategoriach wiekowych, oraz dopuszcza się przyznanie nagrody ex aequo.
- Jako nagrody przewiduje się karty prezentowe sieci Empik.
- Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w formie protokołu na stronie RCEE (www.rceeluban.pl) oraz przekazane e-mailem do szkoły.
- Nagrody dla najlepszych zostaną wręczone na specjalnie zorganizowanej uroczystości.
VIII. ZAKRES WIEDZY:
- Piramida żywieniowa.
- Zasady zdrowego odżywiania.
- Składniki pokarmowe: rola w organizmie, występowanie w pokarmach, zdrowotne skutki niedoboru.
- Antyoksydanty w warzywach i owocach – korzyści dla zdrowia.
- Substancje dodawane do żywności.
- Planowanie jadłospisu zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.
- Odczytywanie informacji z etykiet produktów żywnościowych.
- Choroby spowodowane niewłaściwym odżywianiem.
IX. ŹRÓDŁA:
- Informacje zawarte w ogólnodostępnych źródłach: książkach, książkach kucharskich, atlasach, czasopismach, źródłach dostępnych w Internecie, bibliotekach.
X. UWAGI KOŃCOWE:
- Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.
- Forma organizacyjna przebiegu konkursu będzie uzależniona od ilości zgłoszeń i drużyn.
Zapraszamy do udziału!