Regulamin konkursu wiedzy o zdrowym odżywianiu pt. „Wiem co jem”.

wpis w: Bez kategorii | 0

REGIONALNE CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ

Oddział MiPBP w Lubaniu

zaprasza uczniów w powiecie lubańskim do udziału

W KONKURSIE WIEDZY O ZDROWYM  ŻYWIENIU

 pt. „Wiem co jem”

edycja II

REGULAMIN KONKURSU

Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich typów szkół funkcjonujących na terenie miasta Lubań i powiatu lubańskiego.

CELE KONKURSU:

  • rozwijanie zainteresowania zdrowym odżywianiem;
  • promocja zdrowego odżywiania;
  • propagowanie wśród dzieci wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia;
  • rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi;
  • kształtowanie pożądanych postaw proekologicznych uczniów;
  • promocja uczniów, nauczycieli i placówek oświatowych.

II. TERMINY:

  • Termin zgłoszenia uczestnictwa do 15 maja 2023, na załączonej karcie do siedziby RCEE.
  • Termin konkursu 22 maja (poniedziałek) 2023. godz. 10.00.

III. MIEJSCE:

  • Sala konferencyjna Łużyckiego Centrum Rozwoju w Lubaniu.

IV. FORMA PRACY:

  • każda szkoła uczestnicząca w konkursie wystawia trzyosobową reprezentację w poszczególnych kategoriach:
  • szkoły podstawowe klasy I – III, IV – VI, VII – VIII,
  • szkoły ponadpodstawowe.

V. FORMA KONKURSU:

  • Konkurs składać się będzie z dwóch części:

I   – zadań teoretycznych,

II  – zadań praktycznych.

VI. OCENA:

  • Na ocenę każdej drużyny składać się będą punkty zdobyte za zadania teoretyczne i zadania praktyczne.

VII. NAGRODY:

  • Po sprawdzeniu prac konkursowych drużyna otrzyma dyplom zdobytego miejsca.
  • Przewiduje się miejsca I, II, III  w czterech kategoriach wiekowych, oraz dopuszcza się przyznanie nagrody ex aequo.
  • Jako nagrody przewiduje się karty prezentowe sieci Empik.
  • Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w formie protokołu na stronie RCEE (www.rceeluban.pl) oraz przekazane e-mailem do szkoły.
  • Nagrody dla najlepszych zostaną wręczone na specjalnie zorganizowanej uroczystości.

VIII. ZAKRES WIEDZY: 

  • Piramida żywieniowa.
  • Zasady zdrowego odżywiania.
  • Składniki pokarmowe: rola w organizmie, występowanie w pokarmach, zdrowotne skutki niedoboru.
  • Antyoksydanty w warzywach i owocach – korzyści dla zdrowia.
  • Substancje dodawane do żywności.
  • Planowanie jadłospisu zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.
  • Odczytywanie informacji z etykiet produktów żywnościowych.
  • Choroby spowodowane niewłaściwym odżywianiem.

IX. ŹRÓDŁA:

  • Informacje zawarte w ogólnodostępnych źródłach: książkach, książkach kucharskich, atlasach, czasopismach, źródłach dostępnych w Internecie, bibliotekach. 

X. UWAGI KOŃCOWE:

  • Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.
  • Forma organizacyjna przebiegu konkursu będzie uzależniona od ilości zgłoszeń i drużyn.

Zapraszamy do udziału!